İslam mitolojisinin önemli karakterleri olan Harut ve Marut hikayesi, Pers mitolojisinde de kendine yer buluyor. Harut ve Marut Kuran içerisinde de kendilerine yer bulan iki melektir. Pers mitolojisinde de Hurdad ve Murdad adı ile anılan ikilinin Babil’de bulundukları da iddia edilmektedir. Yani hikayenin aslı milattan önceki sürece de dayanmaktadır. Bu yazımızda Harut ve Marut melekleri hakkında mitolojide yer alan hikayeleri anlatıyoruz.
Harut ve Marut Hikayesi Nedir?
Harut ve Marut isimli iki melek, kendi aralarında sohbet etmeyi severlerdi. İki meleğin sohbet konuları genellikle insanlar üzerine olurdu. Günün birinde meleklerden biri bir diğerine insanların dünyasından bahsetti. Meleğe göre onlar insan olsa hep ibadet ederlerdi ve bu bilinç ile yaşarlardı. Meleklerin bu sohbetini duyan Allah, onlara insanlar ile aralarındaki farklardan bahsettir.
Allah iki meleğe “size şehvet duygusunu verseydim siz de insanlar gibi olurdunuz” dedi. Harut ve Marut Allah’ın bu sözüne “o zaman bize şehvet ver ve dünyaya yolla” diye karşılık verdiler. Harut ve Marut hikayesi de işte bu noktada vuku bulmaya başladı. Allah, ikisine de şehvet verdi ve dünyaya saldı.
Zühre Yıldızı ve Babil’in Kuyuları
Harut ve Marut Kuran içerisinde yukarıda da anlatıldığı gibi geçmektedir. Hikayenin, meleklerin şehvet duygusuna sahip olmalarından sonraki aşaması da mevcuttur. Allah tarafından şehvet duygusuyla birlikte dünyaya yollanan melekler, güzeller güzeli bir kadına aşık olur. Kadına sahip olmak için her şartı kabul etmeye kararlı melekler, kadının şartlarını dinlerler.
Harut ve Marut hikayesi de işte tam da bu noktada alevlenir çünkü kadın onlardan kocasını öldürmelerini, puta tapmalarını ve şarap içmelerini ister. Harut ve Marut, isteklerin arasından şarap içmeyi tercih ederler. Allah, iki meleğinin bu tavrı karşısında onları cezalandırır ve cehennemin kuyularından birine baş aşağı asar. Harut ve Marut ancak kıyametten sonra asıldıkları yerden indirileceklerdir.
Harut ve Marut’un aşık olduğu kadının zühre yıldızı olduğu ve sallandırıldıkları kuyunun da Babil kuyularından biri olduğu da rivayet edilmektedir.
Farklı Kültürlerde Harut ve Marut Hikayesi
Harut ve Marut melekleri, Hristiyan ve İslam mitolojilerinde kendilerine yer edinmişlerdir. Ayrıca bazı Yahudi hikayelerinde de bu iki meleğe rastlamak mümkündür. İki melek hakkında ortaya atılan bir diğer efsane de meleklerin Babil şehri için yargıçlık görevini üstlendikleridir. Yahudi hikayelerinde anlatılan bu efsanede iki melek insanlara büyü öğretmeye başlar.
Harut ve Marut, kapısını çaldıkları insanlara Allah’ın büyüyü yasakladığını ama yine de eğer isterlerse onlara sihri öğretebileceklerini söylerler. İnsanların bir kısmı büyü öğrenmek için can atar. Bu iki melek de büyü öğrettikleri insanların yargıçlıklarını yapmakla görevlidir. İlk etapta yaptıkları uyarıyı dinlemeyip büyü öğrenen kişileri tespit ederler ve şüphe içinde olanların yoldan sapmalarına neden olurlar. Harut ve Marut hikayesi, hem Kuran’da hem de Pers ve Mezopotamya mitolojilerinde kendine yer bulmaktadır.